03 února 2022

SALÁT S MANGEM A KREVETAMI

Salát s mangem a krevetami je můj oblíbený. Když ho vidím na menu, často si ho dám, ale v každé restauraci chutná trochu jinak a trochu se liší i zelenina v něm.
Následující recept je složený z toho, co mi v mango salátu chutná a společně se zálivkou je to parádní souhra chutí. Největší oříšek při přípravě salátu je nakrájet všechnu zeleninu na perfektní nudličky. Chce to trochu trpělivosti a ostrý nůž, ale tenké nudličky jsou pro tenhle salát opravdu zásadní.
Množství je pro 2 osoby, ale jako hlavní chod. Pokud chcete dělat salát jako předkrm, pro 4 osoby určitě vystačí.

P.S. Pokud krevety v oblibě nemáte, salát můžete udělat i bez nich a díky výrazné zálivce si i tak pochutnáte, ale my je doma milujeme :)

P.S.2 Výběr krevet. Nejlepší jsou syrové, protože se do nich krásně vtáhne marináda. Ale do salátu je podle mě nepraktické dávat krevetu i s krunýřem. Takže používám syrové a po opečení je oloupu a nechám třeba jen ocásek. Určitě můžete použít i vařené loupané, ale při výběru bych určitě sáhla po větších.

Ingredience 
2-4 porce (hlavní jídlo/předkrm)

1 mango (málo zralé, ať se dobře krájí)
0,5 salátové okurky
1 malá mrkev
0,5 kedlubny
100 g čerstvých mungo výhonků
hrst čerstvého koriandru
50 g nesolených arašídů
čerstvé chilli podle chuti

Zálivka:
1 zarovnaná lžíce třtinového cukru
2 lžíce horké vody
1 lžíce rybí omáčky
1 lžička bílého vinného octa
šťáva z půlky limetky
2 stroužky česneku
1 lžička oleje (např. řepkového)

Krevety a jejich marináda:
200 g krevet
2 stroužky česneku
chilli
sůl
pepř
3 lžíce oleje

Postup:
  • Začněte krevetami. Do mísy prolisujte česnek, přidejte chilli podle chuti a olej. Promíchejte. Přidejte krevety, osolte a opepřete a (nejlíp to jde rukama) dobře promíchejte. Nechte marinovat a mezitím si nakrájejte vše na salát.
  • Mango, mrkev a kedlubnu oloupejte. Okurku jen pořádně umyjte, neloupejte. Z manga vykrojte pecku a společně s mrkví a kedlubnou nakrájejte na krásné a tenké nudličky. Okurku rozčtvrťte a z každé čtvrtky seřízněte semínka. Nemusíte úplně, aby vám z okurky něco zůstalo. Okurku nakrájejte na úplně stejně krásné a tenké nudličky jako mango, mrkev a kedlubnu. Všechny krásné nudličky (:-)) dejte do mísy, přidejte mungo výhonky a promíchejte.
  • Připravte zálivku. Do vhodné nádoby (miska, hrnek..) vsypte cukr a zalijte 2 lžícemi horké vody. Zamíchejte a chvilku počkejte, až se rozpustí. Přidejte rybí omáčku, vinný ocet, limetkovou šťávu, olej a prolisovaný česnek. Vše promíchejte a vrhněte se na krevety.
  • Rozpalte si pánev a krevety z obou stran opečte dozlatova. Pokud máte krevety s krunýřem, je lepší je do salátu oloupat.
  • Salát v míse zalijte zálivkou a promíchejte. Rozdělte na talíře. Na každou porci přidejte krevety a nakonec vše posypejte nasekanými arašídy a čerstvým koriandrem. Podle chuti můžete přidat i chilli nebo kousek limetky na dokyselení.






1 komentář :

  1. Tento blog z celého srdce doporučuji! recepty jsou moc chutné!😍 Vyzkoušela jsem tento recept, když jsem udržovala ✨detoxikační program Clean9 (můžete objednat tady s můj kód:420006007984. https://bit.ly/3OFdWx6)✨ což mi dodalo zdraví, energii, detoxikované tělo, kg a cm méně.

    OdpovědětVymazat