26 ledna 2022

BÍLÁ ZELŇAČKA


Rozhodně jsem v týmu "červená zelňačka". Ale život je změna a občas to chce zkusit i něco jiného :)

Na vývar můžete použít buď uzená žebra nebo uzený ocásek. Pokud použijete ocásek, počítejte se spoustou masa, kterého je do polévky až moc. Takže si k tomu naplánujte třeba šunkofleky nebo francouzské brambory.

Celá palice česneku do zelí není překlep :-)

Poznámka k postupu: někdo dělá to, že uzené maso vloží do vody, přivede k varu, 5 minut povaří a vodu vyleje. Potom přidá koření, znovu zalije vodou a už jen vaří. Já to tak nedělám, jen maso umyju, ale je to možnost.

Ingredience:

6 porcí

Na naložení zelí (přes noc):

300 g kysaného zelí

1 menší palice česneku

1 lžička drceného kmínu

pepř


Na uzený vývar:

500 g uzených žeber nebo 1 uzený ocásek

2 cibule 

4 bobkové listy

4 kuličky nového koření

8 kuliček pepře

1 lžíce soli


Na polévku:

1 střední cibule

3 lžíce oleje

25 g hladké mouky

2-2,5 litru uzeného vývaru

250 ml smetany ke šlehání

lžíce majoránky

2-3 větší brambory


Postup:

  • Den předem naložte zelí. Kysané zelí vymačkejte, překrájejte na menší kousky a smíchejte s prolisovaným česnekem, kmínem a trochou pepře. Uložte do lednice buď v uzavíratelné krabičce nebo pod potravinovou fólii.
  • Uvařte vývar. Do hrnce vložte uzené maso s kořením (kromě majoránky, ta je na dokončení) a solí, zalijte přibližně 2,5 - 3 litry studené vody nebo tak, ať je maso ponořené.
  • Vařte na mírném ohni 2 hodiny. Po uvaření a scezení je dobré nechat vývar úplně vystydnout a vychladit a z povrchu sebrat tuk. Zvlášť z uzených žeber je ho ve vývaru zbytečně moc.
  • Oberte maso (maso ze žeber do polévky použijte všechno, pokud použijete na vývar ocásek tak maso pokrájejte a do polévky použijte podle chuti, ale z kilového ocásku bude stačit asi třetina masa)
  • Ve větším hrnci rozehřejte olej a přidejte drobně pokrájenou cibuli, nechte zesklovatět, přidejte hladkou mouku, promíchejte a minutu restujte. Zalijte vývarem, metličkou promíchejte.
  • Přidejte zelí s česnekem a vařte hodinu do změknutí zelí. Mezitím, co se vaří zelí tak si zvlášť uvařte brambory v osolené vodě.
  • Po hodině vaření polévku ochutnejte a podle chuti přisolte. Nakonec do polévky vlijte smetanu, přidejte brambory a úplně nakonec přidejte sušenou majoránku, s majoránkou už polévku nevařte.






1 komentář :