12 června 2023

ŠPENÁTOVÝ SALÁT S FETOU




Doma milujeme tyhle saláty, které člověka nasytí jako hlavní jídlo, protože je vždy obohatím o něco navíc. Sýr, houby, cokoliv. Navíc se konečně začala zahrada zelenat něčím k snědku a mezi první zeleninou je vždy špenát. Zkuste si taky připravit tenhle osvěžující salát z čerstvého špenátu, s fetou, kyselým jablkem a zálivkou z červeného vinného Bzeneckého octa.















Ingredience:

2 porce


100 g čerstvých špenátových listů

1 jablko Granny Smith

100 g cherry rajčat

30 g červené cibule

200 g sýra Feta

70 g černých oliv

100 g žampionů

lístky bazalky

+ olej na opečení žampionů


Zálivka:

1 lžíce Bzeneckého červeného vinného octa

3 lžíce olivového oleje

1 lžička medu

1 lžička hořčice

sůl

pepř



Postup:

  • Ze všeho nejdříve omyjte všechnu zeleninu. Pokud máte mladý a malý špenát (např. baby špenát z obchodu), nechte celé lístky. Pokud máte větší listy ze zahrádky, můžete je trochu pokrájet, tak jsem to udělala já.
  • Z jablka vykrojte jádřinec a jablko i se slupkou nakrájejte na kostičky. Cherry rajčata přepulte, cibuli drobně pokrájejte, sýr nakrájejte na kostičky, olivy nechte celé a bazalku pokrájejte nebo natrhejte na kousky.
  • Žampiony pokrájejte na čtvrtiny a na troše oleje je opečte. Vždy je prudce osmahnu a pak přidám do pánve trošku vody, kterou nechám úplně vyvařit, abych měla jistotu, že nebudou uvnitř syrové.
  • Připravte si zálivku. Jednoduše smícháním všech ingrediencí. Ocet, olej, med, hořčici, čerstvě mletý pepř a trochu soli v misce prošlehejte metličkou, ať se dobře spojí.
  • Všechnu připravenou zeleninu, bazalku, olivy i žampiony dejte do mísy, přidejte zálivku a dobře promíchejte. Nakonec přidejte na kostičky pokrájený sýr a už jen zlehka promíchejte.
  • Dobrou chuť:)








2 komentáře :