14 září 2018

PANZANELLA


Panzanella je italský rajčatový salát. A stejně jako doma u Italů občas ztvrdne ciabatta, nám doma občas ztvrdne chleba. Takže salát nebudeme dělat ze staré ciabatty, ale z obyčejné staré šumavy:)
Nevím jestli je to tím, že nejsme Italové, ale zkoušeli jsme doma obě varianty a ta chlebová to na sto procent vyhrála. Navíc receptů na tenhle salát je tolik, že si s nimi můžete taky vyhrát.

Salát se starým pečivem jsme jedli i v Řecku. Byl to řecký salát a na Kalymnosu na něj prodávali takové tvrdé bagely. No a ty se nalámaly do řeckého salátu, nechaly nasáknout šťávou a olejem a byl z toho Kalymnoský salát :) 

Ingredience:
2 velké porce - jako hlavní jídlo

100 -150 g staršího chleba (jen střídka)
olivový olej na pokapání chleba
400 g rajčat
0,5 červené cibule (nebo jedna malá)
1 kapie
1 lžička kaparů
hrst čerstvé bazalky
sůl
pepř

Dresing:
2 naložené ančovičky
1 malý stroužek česneku
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce vinného octa (používám estragonový)

Postup:

  • Rozpalte troubu na maximum, nejlépe na funkci gril a dejte péct kapii a na kousky velikosti sousta natrhanou střídku chleba, kterou jste před pečením pokapali olejem. Na kapii se musí vytvořit spálené, černé puchýře, v tom okamžiku je hotová. Na 220°C to trvá přibližně 10 minut. Pečenou kapii vložte do plastové krabičky a nechte zapařit (můžete použít i igelitový sáček nebo kapii dát do misky a přetáhnout potravinovou fólií). Po cca deseti minutách půjde kapie krásně a snadno oloupat. Chléb opečte do zlatova.
  • Do mísy pokrájejte rajčata a pečenou kapii (oloupanou a bez jádřince:). Přidejte na plátky pokrájenou cibuli a kapary. Zlehka osolte a opepřete.
  • Připravte dresing. Ančovičky pokrájejte nadrobno, přidejte nasekaný stroužek česneku, olej a ocet, vše dobře promíchejte.
  • Zeleninu v míse smíchejte s dresingem, přidejte pečený chleba, čerstvou bazalku a promíchejte.
  • Salát je dobré nechat před podáváním přibližně 20 minut uležet (a občas promíchat), aby se chleba nasákl dresingem a šťávou z rajčat.

1 komentář :

  1. Mňam mňam, můj oblíbený :) já ho dělám trochu jinak, takže děkuji za inspiraci, ráda vyzkouším i takto :)

    http://www.flavourofamellia.blogspot.com

    OdpovědětVymazat