30 března 2015

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA S KOPŘIVAMI


Na Velikonoce u nás doma nikdy nesmí chybět nádivka s kopřivami neboli hlavička.

Variant této nádivky je strašně moc. Místo uzeného můžete použít i kuřecí nebo třeba králičí maso a pokud najdete málo kopřiv, můžete je půl napůl doplnit čerstvým baby špenátem. Já se ale vždycky snažím aspoň dvě hrsti kopřiv vyšťourat ze země. Bez nich by totiž nádivka nebyla ta pravá Velikonoční :)

Ingredience:
7 housek
6 vajec 
150ml mléka
300g uzeného masa
4 hrsti kopřiv 
1 velká jarní cibulka
sůl, pepř
špetka muškátového oříšku
máslo + strouhanka na vymazání a vysypání formy

Postup:
  • Housky nakrájejte na kostičky a dejte do mísy. Na kostičky nakrájejte i uzené maso a trochu ho opečte na pánvi. Kopřivy umyjte a spařte - stačí je v cedníku přelít vroucí vodou. Kopřivy nechte okapat a nasekejte je.
  • Oddělte žloutky od bílků a z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky smíchejte s mlékem, přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek. Vzniklou směs přidejte k pokrájeným houskám a promíchejte, aby se houky rovnoměrně navlhčily.
  • K navlhčeným houskám přidejte i zbylé ingredience. Na kolečka nakrájenou jarní cibulku, opečené kostky masa, posekané kopřivy a úplně na závěr vmíchejte sníh z bílků.
  • Vzniklou směs dejte do máslem vymazané a strouhankou vysypané pečící nádoby a pečte na 200°C než povrch zezlátne. Trvá to přibližně 30 minut.
VESELÉ VELIKONOCE!!!


Žádné komentáře :

Okomentovat