19 května 2019

BRAMBOROVÝ KNEDLÍK





Vykašlete se na všechny ty kupované, tuhé, lepivé a taky ty pytlíkové. Bramborový knedlík je úplně snadný a budete ho mít raz dva hotový.
Je nadýchaný a jeho chuť se vůbec s tím tuhým lepi válečkem z obchodu nedá srovnat :)
V receptu je důležité použít malé vajíčko. Pokud máte třeba "L", vidličkou ho prošlehejte a třetinu odlijte stranou.
Těsto nesmí být tuhé, musí být měkčí. Šišku knedlíku do hrnce určitě ponesete obouruč. Pokud by bylo totiž těsto tuhé a knedlík by dobře držel, výsledek by byl tuhý. 

Varný typ brambor jsem nikdy neřešila. Většinou jsou z brambor ze sklepa, ani nevím co to je za typ. Nemoučné, takže A nebo B. Ať jsem knedlíky dělala z kdejakých brambor, vždycky se povedly.

Dětská krupička je na knedlíky nejlepší. V nouzi by šla nahradit hrubou moukou, ale schválně je zkuste z krupičky a uvidíte.

Brambory ve slupce si vždy vařím den dopředu večer, aby vychladly. 

A poslední rada. Bramborové těsto má po vypracování tendenci řídnout. Proto těsto míchám, až když už se skoro vaří voda a knedlík tvaruji, až když se voda opravdu vaří. Určitě ho nenechávejte před vařením čekat dlouho na prkýnku.

Ingredience:
2 šišky

500 g brambor 
230 g dětské krupičky + na podsypání
1 vejce velikosti S
1 lžíce solamylu
1 zarovnaná lžička soli

Postup:

  • Brambory uvařte ve slupce, ideálně den předem. Na těsto musí být už studené. 
  • Oloupané brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte krupičku, vejce, solamyl a sůl. Vše dobře promíchejte a vypracujte těsto.
  • Z těsta udělejte 2 stejné šišky.
  • Vložte do mírně osolené vroucí vody a vařte 20 minut. Po vložení do vody půjde knedlík ke dnu. Po chvilce do něj opatrně šťouchněte vařečkou, chvilku to bude trvat, než úplně vyplave. Takže než vyplave, nezapomeňte ho občas pošťouchnout, ať se nepřilepí ke dnu hrnce.

Žádné komentáře :

Okomentovat