09 srpna 2022

ŠPALDOVÉ HOUSKY


Občas tady na chalupě nestihneme v Jednotě pečivo. V tom případě se hodí každý rychlý recept jako je třeba tenhle. Píšu rychlý, ale je z kynutého těsta a to prostě kynout musí a zkrátit to nejde. Ale jinak s těstem není žádná práce a výborně se s ním po vykynutí pracuje, vůbec nelepí. Vyzkoušet můžete i hladkou mouku a máslo vyměnit za sádlo.
Recept na pečivo z omládku najdete v odkazu TADY


Ingredience:

 na 10 housek

500 g hladké špaldové mouky

2 zarovnané lžičky sušeného droždí

špetka cukru

300 ml mléka

2 lžíce rozpuštěného másla

1 lžička soli

1 žloutek


+ 1 bílek na potření před pečením

libovolný posyp (mák, kmín, hrubá sůl..)


Postup:

  • Z mléka odlijte do malého rendlíku asi 100 ml a zahřejte na 37° (teplotu stačí zkusit prstem, mléko vás nesmí pálit aby vysoká teplota nezničila kvasinky v droždí). Do teplého mléka vsypte droždí, přidejte špetku cukru a nechte droždí 10 minut aktivovat (nabublat, vzejít).
  • Do mísy vsypte mouku, sůl, žloutek se zbytkem mléka, máslo a hotový kvásek.
  • Vypracujte hladké těsto, přikryjte a nechte v teple hodinu kynout.
  • Po hodině těsto rozdělte na 10 stejných kousků. Já si těsto vždy zvážím a pak už vím, kolik má mít každý kousek gramů a každý si zvážím. Výhodou je, že je pak každá houska opravdu stejně velká a tak se i celý plech housek pěkně rovnoměrně upeče.
  • Každý kousek rozdělte na tři menší (už nevážím), vyválejte válečky a upleťte housky. Nedělám z toho žádnou vědu a pletu klasický cop.
  • Housky pokládejte na plech, nezapomeňte nechávat rozestupy, protože těsto bude na plechu ještě kynout. Housky přikryjte útěrkou a ještě 30 minut nechte kynout. 
  • Každou housku potřete bílkem a podle libosti posypejte semínky nebo solí (nebo je nechte jen tak).
  • Pečte v troubě rozehřáté na 170°C  15-20 minut.
  • Nejlepší jsou čerstvé, ale dobré jsou i druhý den.



2 komentáře :

  1. Jsou vynikající! Zrovna tak, jak celý Váš blog.
    Btw všechno nejlepší k narozeninám.

    OdpovědětVymazat