08 července 2015

TŘEŠŇOVÝ CLAFOUTIS


Vypadá jako bublanina, ale chutná jinak.
Clafoutis je francouzský dezert, který je známý už z 19.století. Tradičně se peče v misce vytřené máslem s višněmi nebo třešněmi pokrytými vrstvou těsta. Clafoutis z Limousine se peče s nevypeckovanými třešněmi, pecky obsahují amygdalin, který se během pečení uvolňuje a dodá dezertu intenzivní chuť podobnou mandlím. Protože peču Clafoutis z mandlové mouky, s klidným svědomím do něj třešně vypeckovávám :)

Clafoutis je nejlepší ještě vlažný s kopečkem šlehačky. 

06 července 2015

ŠPALDOVÝ MAKOVEC

Můj manžel miluje mák. Občas se mi zdá, že je jedno co mu dám k jídlu, hlavně to musí být posypané mákem. Já zase miluju povidla.
A tady se konečně shodneme.
Makovec je totiž nejlepší pomazaný povidly. Domácími povidly. Až budou švestky, tak recept na povidla najdete TADY. A tady je recept na makovec:

05 července 2015

OSVĚŽUJÍCÍ OCHUCENÉ VODY


Jsou ideální do současného horkého počasí. Jsou bez cukru a různé kombinace ovoce a bylinek vodu po pár minutách krásně ochutí. Plátky okurky, citrónu nebo jahod zkuste napíchat na špejli. Nejen, že to dobře vypadá, ale při nalévání vám ovoce nevyhrkne všechno naráz do skleničky :)
Tady je pár tipů:

01 července 2015

RAJČATOVÉ RIZOTO

Rajčatové rizoto dělám nejčastěji do krabičky - jako jídlo do práce k obědu. Rizoto by sice mělo být správně z arborio nebo carnaroli rýže, ale tohle není žádný originální italský recept, takže klidně používám i jasmínovou rýži. Sekaná rajčata se do ní společně s vývarem vsáknou a výborně ji ochutí.