10 září 2015

SUŠENÁ RAJČATA V OLIVOVÉM OLEJI

Jak jste si určitě všimli, letošní velká úroda rajčat se poslední dobou tady na blogu pěkně promítá. 
Ale tohle je už poslední recept z rajčat. Aspoň pro letošní rok.

Poprvé jsem zkoušela rajčata sušit. Protože nemám sušičku, sušila jsem je v troubě. A musím si je pochválit :) 
A jak jsem postupovala?
Přesné množství ingrediencí psát nebudu, rajčat si můžete nasušit podle chuti. Naopak uvádím velikost rajčat, která jsem sušila. Je to důležité kvůli délce sušení, větší rajčata se musí samozřejmě sušit delší dobu.
Ostatní ingredience jako česnek a libeček jsou počítané na jeden plech plný vyskládaných rajčat.

Ingredience:
cherry rajčata (1,5-2cm velká)
2 stroužky česneku (na tenké plátky)
1 plná lžíce nakládaných kaparů
1 lžíce sušeného libečku (nebo podle chuti: provensálské, bazalku, oregano.....)
sůl
extra panenský olivový olej na zalití rajčat

Postup:
  • Rajčata překrájejte na půlky a jedno vedle druhého je vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Důkladně je osolte.
  • Vložte do trouby předehřáté na 150°C. Použila jsem program s horkým vzduchem. Sušte 30 minut a každých 10 minut kontrolujte a lehce promíchávejte.
  • Při posledním promíchání nechte troubu pootevřenou, až se teplota sníží na 100°C. K rajčatům přidejte na tenké plátky pokrájený česnek a sušte ještě 20 minut. Opět po deseti minutách promíchejte.
V této chvíli jsem měla rajčata sušená tak akorát. Nechtěla jsem je vysušit úplně na slupku. Doba sušení závisí na velikosti rajčat, takže pokud se vám ještě nebudou zdát, nechte je sušit delší dobu, ale po 10 minutách kontrolujte, ochutnávejte..
  • Rajčata přendejte z plechu do uzavíratelné skleničky, přidejte kapary, sušené koření podle chuti a vše zalijte olivovým olejem tak, aby byla všechna rajčata ponořená. Uchovávejte v ledničce
Použít je můžete do těstovin, salátů nebo jen tak na mlsání. Zbylý olej nevylévejte, dá se také použít do salátů nebo na vaření.

2 komentáře :

  1. Mam ted od nasich pujcenou susicku, takze susim jak o zavod :-) Susena rajcata jsem zalila horkym olivacem a zavarila, aby vydrzela dyl :) Davala jsem tam cerstve bylinky, do nekterych cesnek, do nekterych susenou chilli papricku. Uz ted jsem zvedava, jake jsou nejlepsi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja jsem delala jen jednu sklenici, tak jsem nezavarovala, ale jinak je to urcite dobry tip na nejake vetsi mnozstvi sklenic;-) Rajcata se budou v zime hodit ;-)

      Vymazat