19 srpna 2014

APPLE PIE - AMERICKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ


 U nás doma je nejvíc nejoblíbenější moučník jablečný štrůdl. Když jsem poprvé upekla tento jablečný koláč, okamžitě se oblíbeností zařadil vedle štrůdlu :-)


Ingredience:
300g polohrubé mouky
40g krupicového cukru
190 g studeného másla
70ml vody

na náplň:
700g jablek
50ml vody
2 lžičky skořice
5 lžic javorového sirupu
šťáva z půlky citrónu
asi 10-15 pekanových ořechů

Postup:
Mouku smíchám s cukrem a se studeným máslem, které si nakrájím na malé kostičky.
Postupně přilévám vodu a snažím se co nejrychleji zpracovat těsto.
Opravdu co nejrychleji, protože máslo se rychle rozpouští a těsto se potom rychle začne lepit a mazat. Nevadí, když v těstě zbyde pár nezpracovaných kousíčků másla.
Hotové těsto zabalím do potravinové folie a na hodinu dám odpočívat do lednice.

Mezitím si připravím jablečnou náplň.
Oloupaná jablka bez jádřinců si nakrájím na kostičky.
Nasypu na pánev, zaleju trochou vody, přidám citronovou šťávu, skořici a javorový sirup.
Občas promíchám a dusím asi 10 minut, než jablka trochu změknou.
Hotovou jablečnou náplň nechám vychladnout.

Rozdělím si těsto a vyválím dvě placky, které jsou o něco větší než koláčová forma.
Jednou částí vyplním koláčovou formu, přebytečné okraje seříznu.
Na těsto navrstvím jablečnou náplň a posypu jí sekanými pekanovými ořechy.
Přiklopím druhou částí těsta, okraje spojím pomocí vidličky.

Koláč peču na 190°C asi 30 minut. 

Zkuste i jarní variantu  :)








Žádné komentáře :

Okomentovat